Kahverengi Kokarca Türkiye Tarımını Tehdit Ediyor
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kahverengi kokarcanın fındık ve diğer tarımsal ürünlere verdiği zararlar ve alınması gereken önlemler hakkında açıklamalarda bulundu.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Türkiye’nin fındık alanında dünya genelinde tekel konumunda olduğunu hatırlatarak, kahverengi kokarcanın stratejik öneme sahip fındık ürününde son yıllarda ciddi bir sorun haline geldiğine vurgu yaptı.
Bayraktar, bu zararlı böceğin ekonomik açıdan ciddi tehdit oluşturduğunu belirterek, “Eğer bu istilacı tür kontrol altına alınmazsa, ilerleyen yıllarda ülke genelinde yayılarak fındık ve diğer tarımsal ürünlere daha fazla zarar verecektir.” açıklamasında bulundu.
Kahverengi Kokarca Eylem Planı’nı hatırlatan Bayraktar, bu plan çerçevesinde Tarım ve Orman Bakanlığı, ziraat odaları, borsalar, üniversiteler ve ilgili kurumların Karadeniz Bölgesi’nde zararlıya karşı mücadele için işbirliği yaptığını belirtti.
“TÜM KURUMLAR DESTEK OLMALI”
Bayraktar, ilaç temini ve uygulanmasında belediyelerin de maddi destek ve ekipman sağlamasının yanı sıra, diğer kurumların da destek vermesinin önemine değinerek, “Kahverengi kokarca sadece Karadeniz Bölgesi’nde değil, ülke genelinde birçok meyve ve sebze üretimini tehdit ediyor. Bu zararlıya karşı mücadelede tüm kurumlar gereken desteği vererek sorunu çözmeye yardımcı olmalıdır.” şeklinde konuştu.
Kimyasal mücadele yanında biyolojik mücadelenin de önemine vurgu yapan Bayraktar, “Bu nedenle Bakanlık biyolojik ve biyoteknik mücadelede daha fazla rol almalıdır. Zarar gören üreticilere Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatifleri tarafından faizsiz veya düşük faizli uzun vadeli kredi imkanı sağlanmalı ve yeni kredi kullanımları teşvik edilmelidir.” ifadelerini kullandı.