Lübnan’da Cumhurbaşkanı Joseph Avn’ın yeni hükümeti kurmakla görevlendirdiği Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) eski başkanı Nevvaf Selam’ın hükümeti kurduğu açıklandı. Cumhurbaşkanı Avn, konuya ilişkin açıklamasında, geçici hükümetin istifasını kabul ettiğini ve yeni Başbakan Salam’ın yeni hükümeti kurmasına dair kararnameyi imzaladığını bildirdi. Yeni kabinenin 24 bakandan oluşacağı belirtildi. Böylelikle, 2022’den bu yana geçici hükümetin yönettiği Lübnan’da yeni kabineyi oluşturmakla görevlendirilen Selam, bir aydan kısa bir süre içinde yeni kabineyi oluşturmuş oldu.
Reuters haber ajansının aktardığına göre, Lübnan Başbakanı Selam, İsrail ve Hizbullah arasındaki çatışma ve karşılıklı saldırılara son vermek için 27 Kasım 2024’te ateşkese varılan ülkedeki yeni hükümetin ekonomik reformları hayata geçireceğini ve ülkeyi yeniden inşa fon ve yatırımlarına erişime yaklaştıracağını belirtti. Selam, Lübnan’ın Hizbullah ve İsrail arasında 2006 yılındaki çatışmaları bitiren Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 1701 sayılı kararını uygulayacağını sözlerine ekledi.
RESMİ OLARAK GÖREVE BAŞLAMASI İÇİN MECLİSİN ONAYI GEREKİYOR
Lübnan Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri Mahmud Mekkiye tarafından yapılan açıklamada da Nevvaf Selam’ın başbakanlığındaki yeni hükümetteki bakanların belirlendiği duyuruldu. Lübnan’da yeni hükümeti kurma istişareleri 13 Ocak’tan bu yana sürüyordu. Lübnan’da 2 yıldan uzun süren boşluk ve siyasi krizin sonrasında 9 Ocak’ta Avn Cumhurbaşkanı seçilirken, Uluslararası Adalet Divanı (UAD) Başkanlığı görevini yürüten Nevvaf Selam da 13 Ocak’ta yeni hükümeti kurmakla görevlendirilmişti.
Öte yandan, Nevvaf Selam başbakanlığında bugün kurulduğu açıklanan yeni Lübnan hükümetinin resmi olarak göreve başlaması için meclisten güvenoyu alması gerekiyor.
BMGK’NİN 1701 SAYILI KARARI NE ÖNGÖRÜYOR?
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararı, İsrail’in Mavi Hat’tın gerisine çekilmesini ve bu hat ile Lübnan’daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını, burada sadece Lübnan ordusu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü’ne (UNIFIL) ait silah ve askeri araç-gerecin bulundurulmasını öngörüyor. Ancak Lübnan’ın güneyindeki Litani Nehri ve İsrail ile sınır olarak belirlenen Mavi Hat arasındaki neredeyse tüm bölgeler 2000’den bu yana Hizbullah’ın güçlü askeri nüfuzu altında.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)
More Stories
Bakan Şimşek: Vatandaşımız şikayet etmekte haklı
Meslek lisesinde tarım devrimi
Polislere bıçaklı saldırı soruşturmasında flaş gelişme!